Anaokulu, çocuklar için heyecan verici bir dönemdir. Çocukların eğitim hayatlarının ilk adımları ve bu uzun yolculuğun temelleri anaokulunda atılır.
Küçük çocuklar anne ve babalarını güven kaynağı olarak görürler. Çocuğunuz anaokuluna başladığında alışık olduğu bu sistemden, büyük ve yabancı bir dünyaya adım atmış olur, bu durum da çocukta kaygı ve endişeye yol açabilir. Okula başlama, bir çocuğun hayatındaki en önemli olaylardan birisidir. Okul aynı zamanda çocuğun ilk sosyalleştiği yerdir.
Çocuğunuz okula başladığında alışık olduğu güvenli bölgeden çıkıp yeni kurallar, öğretmenler ve yeni arkadaşlarla dolu bir dünyaya adım atmak zorunda kalır. Çocukların bu ortama uyum sağlayabilmesi için belli zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluklara erişmiş olması gerekir. Anaokulu aynı zamanda çocuğun bu becerileri geliştirebilmesi için ilk adımdır.
Çocuğun okula başlama sürecini olabildiğince problemsiz geçirebilmesi için bazı yöntemler uygulanabilir.
Çocuklar okula başlarken aile içinde edindiği deneyimleri ve alışkanlıkları da beraberinde getirir. Evde bağımsızlığı teşvik edilen, yaşına ve gelişimine uygun sorumluluk ve görevleri yerine getirebilen, sosyal ortam deneyimi olan çocuklar okula kolayca uyum sağlayabilecektir.
Okula başlamak hem sizin hem de çocuğunuzun günlük rutinini değiştirecektir. Önceden bir rutin geliştirmek ve bu rutini okul yılı başlamadan uygulamak, çocukların okula daha çabuk uyum sağlamasında faydalı olacaktır. Bu rutini önceden tanırlarsa okul başladığında alışmaya çalıştıkları daha az etkenle karşılaşırlar.
Son olarak, çocuğunuza kaygılarını paylaşması için fırsat verin. Onu neyin endişelendirdiğini sorup endişelerinin normal olduğunu söylemeniz, ona şefkatle yaklaşmanız bu noktada doğru bir tutum olur. Bu şekilde kaygılarının yükünü bırakmış olacaktır ve artık çözüm aramaya başlanabilir. Yaşayacağı problemlerin olası çözümlerini görmek çocuğu rahatlatır. “Endişelenme!” veya “Her şey yoluna girecek!” demekle yetinmemek ve “Okulda en kötü ne olacağını düşünüyorsun?” sorusunu sormak kendini ifade etmesine yardımcı olacaktır. Çocuğun aklındaki bu ‘en kötü senaryo‘ya uygun çözüm yollarını belirleyerek çocuğunuzun beklenmedik bir durumla başa çıkabilmesi için ön hazırlığı olmasını sağlayacaksınız. Konuşmanızın sonlarına doğru da “Okulun ilk günü ile ilgili en çok heyecanlandığın üç şey nedir?” gibi pozitif yönlerini öne çıkarıcı konuşmalar yapmasını sağlayabilirsiniz.
Opmerkingen