top of page

Okul Öncesi Dönemde Çocuk ve Oyun

Oyun, çocukların gelişim alanıdır. Bu uzmanlık alanı, onların gelişimi ve psikolojileri için çok önemlidir. Oyun, çocukların beyin gelişimini destekler, yeni nöral bağlantılar oluşmasını sağlar, başkalarının duygusal durumunu algılama ve sürekli değişen durumlara uyum sağlama yeteneğini geliştirir. Çocuğun sorunlara yeni çözümler oluşturabilecek davranışları bir araya getirmesini sağlar. Bütün bunlar çocuğun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunur.


Oyun, yaşam boyu öğrenme için temel oluşturur. Okul öncesi dönem, çocuğun etkin öğrendiği bir dönemdir. Oyun oynamaları, yaşadıkları dünyayı anlamalarına ve dış dünyadan aldıkları bilgiyi yapılandırmalarına yardım etmektedir. Çocuk böylelikle oyun yoluyla yeni bilgilere ulaşmış ve onları sorgulayabilme becerisi kazanmış olur. Ayrıca serbest oyun, çocuklara kendilerini nasıl eğlendireceklerini de öğretir ki bu dijital yaşam ortamında değerli bir beceridir.


Oyun, çocuk için aynı zamanda iyileştiricidir. Çocuk oyun içinde yaşadığı duyguları oyun ve oyuncaklar yolu ile dile getirir. Böylece çocuk, yaşadığı zorluklarla -oyun içerisinde onlara yer vererek- baş edebilir. Haim G. Ginott’un da dediği gibi “Oyuncaklar çocuğun kelimeleridir. Oyunu ise ne anlatmak istediğidir.’’ Yani oyun, çocukların iç dünyalarını yansıttıkları bir sahnedir.


Oyun aynı zamanda ebeveynlere çocuklarıyla ilgilenmeleri için iyi bir fırsat sunar.


Anne Babalar Çocukları ile Nasıl Oyun Oynamalıdır ?

Çocuğunuzla keyifli ve verimli oyun oynayabilmek için zaman planlaması yapabilirsiniz. Özellikle yoğun çalışan ebeveynlerin bu zamanları “Anne-oğul/kız oyun zamanı” veya “Baba-oğul/kız oyun zamanı” olarak isimlendirmesi çocuğun aklında kalması için önemlidir. Bu, size özel olan serbest oyun zamanında teknolojik aletlerden mümkün olduğunca uzak kalmanız daha faydalı olacaktır. Oyun zamanını belirli bir süre ile sınırlandırabilirsiniz. Oyunu sonlandırırken çocuğunuzun öfkelenmemesi adına bu süreyi oyuna başlamadan önce mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Ayrıca, bu sürenin bitişine son 10 dakika veya son 5 dakika kala hatırlatma yapın. Örneğin ‘Şu uzun olan çizgi (yelkovan) 12’nin üstüne gelince’ veya ‘Bu uzun çizgi 6’ya geldiğinde’ gibi ifadelerle oyun zamanınızın dolmuş olacağını çocuğun anlamasını sağlayabilirsiniz.


Oyun zamanlarının en önemli kuralı, her iki tarafın da keyif alacağı bir oyunun seçilmesidir. Unutmayın ki çocuklar sizin hissettiklerinizi hissederler. O yüzden karşılıklı keyif almanız çok önemlidir.

Comments


bottom of page