Okul başarısını geliştirme uzmanı ve eğitimci Koray Varol, son açıklamalarla birlikte bu yılın sınav yol haritasının bir hayli netleştiğini, sadece soru sayısı ve konu dağılımı ile alakalı açıklamanın beklendiğini söyledi.
“HER SORUYA ODAKLANMAK ÖNEM KAZANDI”
Varol, bu yıl sadece son sınıf konularından soruların gelecek olmasının öğrencilerin kaygılarını gidereceğini vurguladı.
TEOG yerine getirilecek olan yeni sınav sisteminin ayrıntıları yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. Yeni sistemde bu yıl sadece 8’inci sınıf konularından sınav sorusu gelecek. Sorular temel zorunlu derslerden olacak. Sınavda eşitlik olursa okul başarı puanına bakılması gündemde… Milli Eğitim Bakanlığı diğer sınıfların derslerinin ise sınavlara önümüzdeki yıllarda kademeli olarak yansıtılması üzerinde çalışıyor. Üç yanlış bir doğruyu götürecek ve özel okullar da aynı sınav sistemini kullanacaklar.
YENİ SİSTEM NE GETİRECEK?
Koray Varol Akademi Yayınları’nın Kurucusu ve Eğitimci Koray Varol, son açıklamalarla birlikte bu yılın sınav yol haritasının bir hayli netleştiğini, sadece soru sayısı ve konu dağılımı ile alakalı açıklamanın beklendiğini söyledi. Bu yıl sadece son sınıf konularından soruların gelecek olmasının öğrencilerin kaygılarını gidereceğini belirten Varol, “Öğrenciler, 6 ve 7’inci sınıf kitaplarını atmıştı. Artık sınava odaklanmaları daha kolay olacak” dedi.
HER SORUYA TEKER TEKER ODAKLANMAK GEREKİYOR
Yeni sistemde yanlışların doğruyu götüreceğinin altını çizen Varol, “Eski sistemde öğrenci 5 soruyu, yanlış doğruyu götürmediği için atıyordu. Hepsi doğru çıkarsa iyi bir okul kazanıyor, hepsi yanlış çıkarsa hiçbir okulu kazanamıyordu. Yen sistemle bu durum değişti. Her soruya teker teker odaklanmak, emin olmayan soruyu işaretlememek önemli hale geldi. Ayrıca sınavı kazanamayan öğrenciler, bu sistemle birlikte öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. Bu nedenle veli ve öğrencilerin tercih yaparken dikkatli olmaları gerekiyor” diye konuştu.
DÜZENLİ DERS ÇALIŞMANIN ÖNEMİ ARTTI
Eğitimci Varol, yeni sistemde ailelere ve öğrencilere dikkat etmeleri gereken konular hakkında şu önerilerde bulundu: “MEB tarafından hazırlanan okul müfredatları doğrultusunda kitap okumak, düzenli ödev yapmak, ders çalışmak gerekiyor. Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkileyen önemli unsurlardan biridir. Öncelikle dikkat dağıtmaktan uzak ders çalışmaya uygun olarak düzenlenmelidir. Öğrencinin odası sade ve gereksiz eşyalarla dolu olmamalıdır. Aile bu noktada, öğrencinin yaptığı hareketler üzerinden motivasyon sistemini kurgulamaya çalışmalıdır.”
Comments